Hij is alweer voorbijgevlogen, deze editie van de Zilveren Toren (voor de niet-schakers: dat is de naam van de Antwerpse provinciale schaakcompetitie). Drie superdrukke maanden die eindigden met een gezamenlijke slotronde. Voor het eerst organiseerde ChessLooks Lier die slotronde. De bedoeling was om dit in de grote zaal van het college te doen - kwestie van al eens een repetitie te houden voor het BK in juli - maar door omstandigheden moesten we uitwijken naar het VTI. De zaal daar is wat kleiner en dus zat iedereen gezellig dicht bij elkaar. 172 schakers aan 86 borden: het ging nét. In een aparte analyseruimte - misschien net iets te ver verwijderd van de speelzaal - waren drank en hotdogs te krijgen en was het de hele avond gezellig druk. Het heeft toch echt wel iets, zo’n gezamenlijke afsluiter: het schaakwereldje is vrij klein en als je er lang genoeg in vertoeft dan kom je eigenlijk de hele avond bekenden tegen.

De hoofdprijzen waren voor de slotronde al verdeeld. In eerste afdeling was het ongenaakbare Westerlo (een ploeggemiddelde van 2212 elo in de slotronde) een maatje te groot voor de concurrentie. Een dikke proficiat voor hun eerste titel. Mooi om te zien hoe blij ze er mee waren 🙂 CLL1 wist zich in extremis een verzwakt Mechelen 1 nog net van het lijft te houden - al zag het er op een bepaald moment redelijk beroerd uit - en sluit het seizoen daarmee af op een prachtige tweede plaats. Een prestatie om fier op te zijn, zeker gezien ons nog redelijk korte bestaan (minus een paar coronajaren dan nog).

In tweede afdeling speelde Oude God 1 met een straat voorsprong kampioen en herneemt zo haar rechtmatige plaats in hoogste afdeling. Al lukte het net niet om alle wedstrijden te winnen: de laatste ronde werd verrassend afgesloten met 4 remises, bijna evenveel als in al hun andere wedstrijden samen. CLL2 won ruim tegen Westerlo 2 (11-5) en mocht het brons in ontvangst nemen. CLL3 woog wat licht voor deze afdeling en degradeert naar derde. Zo krijgen we volgend jaar een scenario waarbij in elke afdeling één Lierse ploeg speelt.

In derde afdeling dit jaar dus geen ChessLooks-ploeg. Hier werd Borgerhout 3 met ruime voorsprong kampioen.

In vierde afdeling was CLL4 in de slotronde bye, maar na een goed seizoen wisten ze nog net een achtervolgend drietal van zich af te houden in de strijd om het brons. Een mooie prestatie. In deze afdeling werd Boris Spassky Schilde met de spreekwoordelijke straat voorsprong kampioen. 

Als we naar de scorelijst kijken zien we ruim 300 deelnemers aan deze editie van de Zilveren Toren. Onze drie hoogste scores komen van Willy (6de plaats met 7/9), Sander (10de plaats met 6,5/8) en Eddy (16de plaats met 6/8).

Het zit er dus weer op voor dit jaar, de gezelligste competitie van het seizoen. Een dikke proficiat voor de kampioenen, en zeker ook een dikke merci voor alle ChessLookers die een bijdrage leverden in het welslagen van de organisatie van de slotronde. We kijken nu al uit naar editie 2025.