Vrijdag 19 april was ChessLooks Lier te gast in de lagere scholen van Schriek en Grootlo voor een schaakinitiatie voor de kinderen van het 5de en 6de leerjaar.

Het programma bestond telkens uit 2 delen. In het 1ste lesuur werd er een kort stukje geschiedenis van het schaken gegeven en werden de beginselen van het spel uitgelegd (hoe mogen de diverse stukken zich bewegen over het bord). Tijdens het 2de lesuur mochten de kinderen dan onderling tegen elkaar schaakpartijtjes spelen en stuurden de lesgevers bij waar nodig.

Sander gaf telkens het geschiedkundige en het theoretische deel. Eigenlijk was Sander ons plan B. Onze jeugdverantwoordelijke, Emmanuel, moest immers in extremis forfait geven omdat zijn 4de nakomeling die ochtend aangaf dat hij vroeger dan gepland zijn rentree wou maken. Achteraf bleek het loos alarm te zijn. Sander viel dus last-minute in voor Emmanuel, en hij kweet zich totaal onvoorbereid schitterend van zijn taak. Hij maakte er een zeer interactieve les van door de kinderen volop te betrekken. Hij probeerde ook enkele strikvragen maar in Schriek zijn het allemaal slimme kinderen 🙂

In het tweede lesuur assisteerden Patrick en ikzelf waar nodig de kinderen. Het was wel grappig om vast te stellen dat als je één kindje wat hielp door uitleg te geven bij een fout dat dan vaak het andere kindje reageerde met ‘dat is niet eerlijk, je helpt hem/haar!’ De competitiedrang om te winnen was toch bij velen aanwezig.

Op enkele uitzonderingen na waren de juffen en kinderen zeer geïnteresseerd, zowel in het theoretische deel als in het spelen achteraf. Zeker voor het tweede deel, de partijtjes, was er veel enthousiasme.

Indien sommige kinderen de smaak te pakken hebben gekregen: ze kunnen altijd vrijblijvend eens komen kijken naar onze jeugdlessen. Die vinden plaats elke zondag van 10 tot 12 uur in het Sint-Gummaruscollege in Lier. Op onze website www.chesslooks-lier.be vind je meer info, of stuur gewoon een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tot slot bedanken we ook nog even de leerkrachten voor de fijne ontvangst met koffie, en de kinderen voor hun enthousiasme! 

Rudi Demeersseman

PS. Ik maak even van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat onze club, in samenwerking met Liga Antwerpen, van 6 t.e.m. 14 juli het BK Schaken zal organiseren. Zeker de moeite waard om eens langs te komen. Op deze website vind je alles over het BK: www.bkschaken.be