Toen ChessLooks Lier vorig jaar voor de eerste keer het Stapjestornooi organiseerde hadden we 80 à 90 deelnemers vooropgesteld. Het werden er uiteindelijk 116. Een groot succes vonden we toen. Dit jaar wilden we lichtjes beter doen. En dat lukte. Ondanks concurrentie van het criteriumtornooi in Zottegem kwamen er afgelopen zondag zomaar eventjes 158 deelnemers afgezakt naar de prachtige zaal van het Sint-Gummaruscollege, ’t groot college in de volksmond. Het schaken boomt, zeker bij de jeugd, zoveel is duidelijk.

De nochtans zeer ruime zaal was maar nèt groot genoeg om iedereen te huisvesten. Spelers en spelertjes van diverse pluimage speelden in 4 reeksen om de ereplaatsen: Stap 1, 2, 3 en Stap 4 & Open reeks. Eerst sprak de burgemeester van Lier, Rik Verwaest, een kort welkomstwoordje en dan begonnen we er aan: 7 spannende rondes met telkens 10 minuten bedenktijd per persoon.

In Stap 1 werd de strijd om de titel door scheidingspunten beslist. Emiel Coppens scoorde daarin net iets beter dan Johannes Thomeer. Emiel won dus goud, Johannes zilver. Theo Ivanov veroverde een mooie 3de plaats in zijn allereerste schaaktornooi ooit. (41 deelnemers)

In Stap 2 werd de titelstrijd mogelijk beïnvloed door een ongelukkige beslissing in ronde 1, de enige smet op een voor de rest zeer geslaagde organisatie. Winnaar, met de maximumscore van 7/7, werd Yuanzi Li. Een bijzonder ongelukkige Raed Loualidi moest genoegen nemen met een tweede plaats (6/7). De organisatie verontschuldigde zich ondertussen bij Raed voor de ongelukkige beslissing in de eerste ronde. Een les waar we uit geleerd hebben. Alex Mirakyan mocht als 3de mee aanschuiven op het podium. (40 deelnemers)

Stap 3 werd gewonnen door Sam Darafshzan met de mooie score van 6,5/7. Luca Di Mattia en Axel Embrechts eindigden allebei met 6/7, maar de scheidingspunten van Luca waren net iets beter. Zilver dus voor Luca, brons voor Axel. (50 deelnemers)

Stap 4 & Open werd zowaar door een Fidemeester gewonnen. FM Frederic Decoster scoorde 7/7 en won autoritair deze reeks. Dominique Versyck haalde 6/7, goed voor een mooie tweede plaats. De laatste podiumplaats ging naar Yoel Laeremans. (27 deelnemers)

Via een ingenieus bonnetjes-systeem, afgekeken van onze collega’s uit Mechelen, konden de kinderen onmiddellijk na hun partij in alle rust hun medaille en een kleine prijs afhalen in een apart lokaal. Geen chaotische stormloop meer zoals vorig jaar.

Onze eigen leden - voor de gelegenheid allemaal in spiksplinternieuwe oranje ChessLooks-shirts - speelden in geen enkele reeks aan de top mee. Dat kon het plezier echter niet drukken. In Stap 1 eindigde Stan De Ridder met 3,5/7 als eerste CLL’er op een 22ste plaats. Mil Van Cant eindigde met hetzelfde puntenaantal één plaats lager, op de 23ste plaats. Vermeldenswaard is zeker de mooie 27ste plaats van Tobias Nuytens, met 3/7. Een heel goed resultaat voor een allereerste deelname aan een schaaktornooi, zeker als je nog maar 5 jaar bent! In Stap 2 wisten twee CLL’ers in de top 10 te eindigen. Bruun Sys scoorde 5/7 en haalde daarmee een bijzonder mooie 6de plaats. Op plaats 10 vinden we Oscar Morel, met 4,5/7. In de grootste reeks, Stap 3, eindigden Pieter Sels en Jack Dom allebei in de top 10 met een zeer mooie 5/7: Pieter werd 8ste, Jack 9de. Nima Movahedi scoorde 4/7 en eindigde op een 13de plaats. En in Stap 4 & Open deed Fjodor Pattyn het effenaf schitterend tussen een hele rits volwassen spelers. Met 4,5/7 wist hij daar een prachtige 6de plaats te halen.

Aan al onze ChessLooks-spelertjes, het waren er zomaar eventjes 30 in totaal, een megadikke proficiat voor hun inzet en sportiviteit! Het was mooi om jullie bezig te zien. De hoofdverantwoordelijke voor dat grote aantal (u heeft het goed gelezen: 30!!) is natuurlijk onze jeugdleider, maar daar komen we in een later dankwoordje nog op terug.

Het was een lange dag, maar de reacties waren (bijna) allemaal zeer positief. Er werd niet alleen geschaakt. Er werd ook gelachen en gebabbeld, gesmuld dat het een hartenlust was (hotdogs, soepjes en pasta’s vlogen de deur uit), er was spanning, er was zelfs een beetje drama, er waren enthousiaste kinderen die drukgebarend hun partijen vertelden, stralende kinderen op het podium en megatrotse ouders voor datzelfde podium. Kortom, ik denk dat het voor jong en oud een bijzonder leuke dag was. En nu op naar volgend jaar, naar een 3de editie!

(op onze FB-pagina kan je nog veel meer foto’s vinden!)