Dobbelsteenschaak 2020

20 deelnemers, 1 tornooileider, 2 persfotografen, een handvol laatkomers en/of toeschouwers, een dozijn dobbelstenen en een paar flessen bubbels. Meer is er niet nodig om van een dobbelsteenschaaktornooi een avondje pure fun te maken. ChessLooks Lier opende vrijdagavond voor het derde jaar op rij het nieuwe kalenderjaar met een dobbelsteenschaakkampioenschap.

Via voorrondes zou bepaald worden wie in welke finalepoule terecht zou komen. Op één groep na leverden die voorrondegroepen duidelijke winnaars op: Jessie, Gunter, Adriaan en Tibo. Enkel groep A vormde een klein probleem: daar haalden àlle deelnemers 2/4… Tornooileider Erik haalde z’n Damocliaanse pen boven en hakte de knoop door: jeugd (Lore) en de nieuweling (Wendy) mochten door naar de finalegroepen, de competitieschakers (Pierre, Rudi en Robbert) moest zich tevreden stellen met de troosting.

De 10 beste resultaten speelden in twee finalegroepen A en B voor een plaats in de ultieme finale. Nummers 11 t.e.m. 20 speelden in troostinggroepen C en D voor de eer.

Tof (die de plaats van Julian had ingenomen) won samen met Pierre groep C. Groep D werd soeverein gewonnen door Rudi met de maximumscore van 4/4.

In de finalegroepen werd het zeer spannend. In beide groepen waren er ex aequo’s: Gunter en Tibo in groep A, Adriaan en Wendy in groep B. Allemaal met 3/4. Eerst nog testwedstrijden voor de finaleplaatsen dus. Daarin won Gunter van Tibo en Adriaan van tornooiverrassing Wendy. De grote finale ging dus tussen Gunter en Adriaan.

Iedereen verzamelde zich rond het finalebord (mooi om zien hoe ze een mini-arena vormden :-) ) en de strijd kon beginnen. Na een partij met op- en neergaande kansen trok onze man-in-vorm Gunter aan het langste eind. Gunter is dus de Lierse Dobbelsteenschaakkampioen van 2020, proficiat! Hij wint daarmee zijn tweede tornooi in twee weken!

Nog even allemaal samen opruimen - fluitje van een cent als je met veel bent - en dan om af te sluiten beneden iets lekkers met een blonde schuimkraag drinken. Zo, de kop is er weer af, en volgende vrijdag beginnen we terug met het échte werk: de Zilveren Toren.

Patrick Verrijssen