Jeugdwerking

We gebruiken bij ChessLooks voor onze jeugdlessen de stappenmethode, een algemeen gebruikte lesmethode in België, Nederland en daarbuiten (Stappenmethode).

Momenteel geven we les aan een 45-tal kinderen, verspreid over Opstapje, Stap 1, 2, 3 en 4. De leeftijd van de leerlingen varieert van 5 tot 16 jaar. De lessen worden op zondagvoormiddag gegeven, van 10u tot 12u in de klaslokalen van het Sint-Gummaruscollege (Kanunnik Davidlaan te Lier).

De leskalender volgt het schooljaar, en loopt van september tot mei. Aansluiten kan steeds. We laten nieuwe leerlingen toe een drietal lessen te volgen vooraleer ze beslissen of het iets voor hen is of niet. Als ze na die drie proeflessen willen doorgaan, dan vragen we om lid te worden (80 euro per jaar). We gaan ook regelmatig naar jeugdschaaktoernooien (zoals jullie hieronder kunnen zien) - deelname hieraan is volledig vrijblijvend maar we merken dat de leerlingen daar veel plezier aan beleven.

Voor meer info of als je geïnteresseerd bent in de proeflessen, stuur gerust een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Emmanuel Wildiers (Jeugdleider ChessLooks Lier)

 

Provinciaal jeugdkampioenschap

Dit weekend vond in Mechelen het Provinciaal Jeugdkampioenschap plaats, tevens de selectiewedstrijd voor het Jeugdkampioenschap van Vlaanderen.

De +10 jarigen speelden 2 volledige dagen, de -10 jarigen enkel op zondag. Het speelformaat was veel langer dan wat we gewoon zijn van de stapjestoernooien: 50 minuten + 10 seconden voor de +10, 30 minuten voor de -10 jarigen.

We hadden hier als club nog nooit aan deelgenomen, maar dit jaar waren er maar liefst 4 geïnteresseerden: Pieter (Stap 3) bij de categorie -16j, Viktor (Stap 1) bij de categorie -10j en Irmuun (Stap 2) en Eldar (Stap 1) bij de categorie -8j. Jack (Stap 3) had zich ook ingeschreven, maar moest afhaken door ziekte.

Gezien het uiterst sterke deelnemersveld (alle sterkste spelers uit de provincie waren present) en het relatief lage Stapniveau van onze deelnemers was ondergetekende al blij geweest als er in totaal een paar wedstrijden niet verloren werden, maar de resultaten die onze spelers hebben neergezet waren ronduit schitterend:

  • Pieter moest het als kersverse Stap 3'er in de categorie -16j opnemen tegen spelers van 1800 ELO en meer, maar wist toch 2 overwinningen te behalen
  • Viktor zit nog maar in Stap 1, en moest in de categorie -10j aan de bak tegen kinderen die al in Stap 4 zitten, maar haalde met 2.5/7 toch een prima resultaat.
  • Irmuun (kersverse Stap 2'er) haalde bij de -8 jaar 3.5/7, wat een ronduit schitterende uitslag is.
  • De allerstrafste prestatie kwam misschien wel van Eldar. Met zijn amper 5 jaar moest hij het opnemen tegen kinderen die meer dan 2 jaar ouder zijn, en toch behaalde hij 3.5/7. Over 2 jaar strijdt die ongetwijfeld mee voor de overwinning.

Een heel erg geslaagd toernooi dus, en een motivatie om als club in de toekomst ook aan de moeilijkere toernooien deel te nemen. Het is duidelijk dat we daar stilaan het niveau voor hebben.

Emmanuel, jeugdleider ChessLooks Lier

Stapjestoernooi ChessLooks Lier

Toen ChessLooks Lier vorig jaar voor de eerste keer het Stapjestornooi organiseerde hadden we 80 à 90 deelnemers vooropgesteld. Het werden er uiteindelijk 116. Een groot succes vonden we toen. Dit jaar wilden we lichtjes beter doen. En dat lukte. Ondanks concurrentie van het criteriumtornooi in Zottegem kwamen er afgelopen zondag zomaar eventjes 158 deelnemers afgezakt naar de prachtige zaal van het Sint-Gummaruscollege, ’t groot college in de volksmond. Het schaken boomt, zeker bij de jeugd, zoveel is duidelijk.

De nochtans zeer ruime zaal was maar nèt groot genoeg om iedereen te huisvesten. Spelers en spelertjes van diverse pluimage speelden in 4 reeksen om de ereplaatsen: Stap 1, 2, 3 en Stap 4 & Open reeks. Eerst sprak de burgemeester van Lier, Rik Verwaest, een kort welkomstwoordje en dan begonnen we er aan: 7 spannende rondes met telkens 10 minuten bedenktijd per persoon.

In Stap 1 werd de strijd om de titel door scheidingspunten beslist. Emiel Coppens scoorde daarin net iets beter dan Johannes Thomeer. Emiel won dus goud, Johannes zilver. Theo Ivanov veroverde een mooie 3de plaats in zijn allereerste schaaktornooi ooit. (41 deelnemers)

In Stap 2 werd de titelstrijd mogelijk beïnvloed door een ongelukkige beslissing in ronde 1, de enige smet op een voor de rest zeer geslaagde organisatie. Winnaar, met de maximumscore van 7/7, werd Yuanzi Li. Een bijzonder ongelukkige Raed Loualidi moest genoegen nemen met een tweede plaats (6/7). De organisatie verontschuldigde zich ondertussen bij Raed voor de ongelukkige beslissing in de eerste ronde. Een les waar we uit geleerd hebben. Alex Mirakyan mocht als 3de mee aanschuiven op het podium. (40 deelnemers)

Stap 3 werd gewonnen door Sam Darafshzan met de mooie score van 6,5/7. Luca Di Mattia en Axel Embrechts eindigden allebei met 6/7, maar de scheidingspunten van Luca waren net iets beter. Zilver dus voor Luca, brons voor Axel. (50 deelnemers)

Stap 4 & Open werd zowaar door een Fidemeester gewonnen. FM Frederic Decoster scoorde 7/7 en won autoritair deze reeks. Dominique Versyck haalde 6/7, goed voor een mooie tweede plaats. De laatste podiumplaats ging naar Yoel Laeremans. (27 deelnemers)

Via een ingenieus bonnetjes-systeem, afgekeken van onze collega’s uit Mechelen, konden de kinderen onmiddellijk na hun partij in alle rust hun medaille en een kleine prijs afhalen in een apart lokaal. Geen chaotische stormloop meer zoals vorig jaar.

Onze eigen leden - voor de gelegenheid allemaal in spiksplinternieuwe oranje ChessLooks-shirts - speelden in geen enkele reeks aan de top mee. Dat kon het plezier echter niet drukken. In Stap 1 eindigde Stan De Ridder met 3,5/7 als eerste CLL’er op een 22ste plaats. Mil Van Cant eindigde met hetzelfde puntenaantal één plaats lager, op de 23ste plaats. Vermeldenswaard is zeker de mooie 27ste plaats van Tobias Nuytens, met 3/7. Een heel goed resultaat voor een allereerste deelname aan een schaaktornooi, zeker als je nog maar 5 jaar bent! In Stap 2 wisten twee CLL’ers in de top 10 te eindigen. Bruun Sys scoorde 5/7 en haalde daarmee een bijzonder mooie 6de plaats. Op plaats 10 vinden we Oscar Morel, met 4,5/7. In de grootste reeks, Stap 3, eindigden Pieter Sels en Jack Dom allebei in de top 10 met een zeer mooie 5/7: Pieter werd 8ste, Jack 9de. Nima Movahedi scoorde 4/7 en eindigde op een 13de plaats. En in Stap 4 & Open deed Fjodor Pattyn het effenaf schitterend tussen een hele rits volwassen spelers. Met 4,5/7 wist hij daar een prachtige 6de plaats te halen.

Aan al onze ChessLooks-spelertjes, het waren er zomaar eventjes 30 in totaal, een megadikke proficiat voor hun inzet en sportiviteit! Het was mooi om jullie bezig te zien. De hoofdverantwoordelijke voor dat grote aantal (u heeft het goed gelezen: 30!!) is natuurlijk onze jeugdleider, maar daar komen we in een later dankwoordje nog op terug.

Het was een lange dag, maar de reacties waren (bijna) allemaal zeer positief. Er werd niet alleen geschaakt. Er werd ook gelachen en gebabbeld, gesmuld dat het een hartenlust was (hotdogs, soepjes en pasta’s vlogen de deur uit), er was spanning, er was zelfs een beetje drama, er waren enthousiaste kinderen die drukgebarend hun partijen vertelden, stralende kinderen op het podium en megatrotse ouders voor datzelfde podium. Kortom, ik denk dat het voor jong en oud een bijzonder leuke dag was. En nu op naar volgend jaar, naar een 3de editie!

(op onze FB-pagina kan je nog veel meer foto’s vinden!)

Schaakinitiatie in de Sint-Calasanz-school te Nijlen

Afgelopen maandag trok een kleine ChessLooks-delegatie onder leiding van Emmanuel naar de Sint-Calasanz-school in Nijlen om daar een hele dag de vijfde- en zesdejaars een schaakinitiatie te geven. Emmanuel gaf als een volleerde professional elke klas een uur lang theorieles: een overzicht van het ontstaan van het schaakspel tot en met de nieuwste trends zoals ‘chessboxing’. Na het aanleren van de spelregels en een paar oefeningen aan het smartboard mochten de leerlingen het dan in een tweede lesuur tegen elkaar opnemen aan een echt schaakbord, onder het niet minder deskundige toezicht van Paul (vader van Emmanuel), Willy en Patrick. Na afloop klonk er opvallend veel enthousiasme, zowel bij de leerlingen als de leerkrachten. Zeker iets dat voor herhaling vatbaar is. En de fles bubbels die alle CLL-vrijwilligers als dank ontvingen werd zeer geapprecieerd

Jeugd kersttornooi Deurne

Op zaterdag 17 december werd, na 2 coronajaren, het 9de Jeugd Kersttoernooi van KSK Deurne georganiseerd. Het was tevens het eerste toernooi van ondergetekende als jeugdleider, die zich hierbij alvast bij voorbaat verontschuldigt voor het gebrek aan schrijftalent ten opzichte van zijn voorganger.

Omwille van familiefeesten en andere verplichtingen was de delegatie van Chesslooks dit jaar beperkt tot Sam Milonton en Senne Balus (beiden stap 3) en Johan Wildiers (stap 1+/2), allen vergezeld door hun enthousiaste ouder(s).

Het formaat van het toernooi was helemaal anders dan bij de stapjestoernooien: hier was er slechts 1 reeks, en werd er enkel bij de eerste ronde voor gezorgd dat iedereen tegen een leeftijdsgenoot speelde. Nadien gold het gewone Zwitserse systeem, voor in totaal 7 voorziene ronden. Het deelnemersveld was van erg hoog niveau, met zelfs enkele kinderen die boven 1400 ELO zitten.

Lees verder: Jeugd kersttornooi Deurne

Uitslagen Stapjestornooi ChessLooks 2023

Afgelopen zondag 15 november organiseerden we de 2de editie van ons Stapjestornooi. Hier alvast een sfeerbeeld en de uitslagen. Een uitgebreid verslag en veel (héél veel) foto’s volgen eerstdaags!

Jeugdschaakles 18 december

Op zondag 18 december vond de laatste schaakles van het eerste semester plaats. Historisch altijd een goede gelegenheid voor een toernooitje, en die traditie zetten we uiteraard graag verder.

Ondanks de examens waren er in totaal 10 enthousiaste kinderen aanwezig, waaronder 5 van stap 1 (Johan, Bruun, Torre, Arne en Amin) en 3 van stap 2 (Sam, Louis en Senne). Eveneens van de partij waren 2 nieuwe (kandidaat)leden Noah en Frederick, die de komende week bij een stap zullen worden ingedeeld.

Omdat ondergetekende er geen rekening mee had gehouden dat we op het college niet over voldoende (functionerende) schaakklokken beschikken, moesten we de aanwezige smartphones van een "chess clock"-app voorzien, iets wat gelukkig snel en zonder problemen lukte.

Er werden in totaal 6 ronden Blitz gespeeld, waarbij de tijdsverdeling afhankelijk was van het verschil in stapniveau: kinderen van gelijke stap kregen elk 5 minuten, bij partijen tussen stap 1+/2 en stap 3 werd het 7 minuten tegen 3 minuten. Een iets té royaal tijdsverschil volgens de stap 3'ers, maar het leidde wel tot enkele spectaculaire partijen, waarin de stap 3'ers hun positioneel en/of materiaal voordeel moesten zien af te maken vooraleer hun tijd op was.

Door het tijdsverschil ging het toernooi vrij gelijk op, en heeft iedereen minstens 2 partijen kunnen winnen. Uiteindelijk werd de finale betwist tussen Stap 3'er Louis (die stellig overtuigd was dat hij alle wedstrijden zou winnen als hij een minuutje meer tijd zou krijgen) en de amper 6-jarige Torre (Stap 1+/2). Het talrijk aanwezige publiek maakte zich al op voor een slepende thriller, en de vraag of Louis al dan niet door zijn klok zou gaan voor hij Torre schaakmat kon zetten. Maar toen gebeurde het onmogelijke: de sluwe Torre wist Louis al na amper 4 zetten.... herdersmat te zetten. Iets dat Louis de komende maanden en jaren nog vaak zal moeten horen, vrees ik...

De lessen van het tweede semester vangen we dus op 8 januari aan met een les over het vermijden van herdersmat. Tot die dag wens ik iedereen prettige feesten en de beste wensen voor het nieuwe jaar!

Emmanuel Wildiers

Stapjestornooi Oude God

Voor meer foto's zie onze facebook pagina ChessLooks Lier.

Afgelopen zondag trok een bont ChessLooks-gezelschap naar het Stapjestornooi van Oude God: 6 van onze leerlingen, 3 enthousiaste mama’s, 1 niet minder enthousiaste papa en 1 begeleider (bibi). Daar troffen we een goed georganiseerde chaos aan. Niet minder dan 98 kids - en uiteraard een evenredig aantal mama’s, papa’s en begeleiders - die in 4 Stappengroepen het beste van zichzelf gaven.

Onze leerlingen deden het stuk voor stuk goed.

Lees meer: Stapjestornooi Oude God