Patrick

 

1. Hoe ben je bij schaken terechtgekomen?

Vreemd genoeg door een ongeval met m’n brommer, toen ik 18 was. Juli 1984, derde dag van de grote vakantie… Dubbele beenbreuk en bijna 5 weken hospitaal. Omdat ik me op den duur stierlijk verveelde in m'n ziekenhuisbed kocht m’n broer een schaakcomputer voor me. M’n eerste - bijzonder ondankbare - gedachte was destijds ‘wat een stom cadeau’, maar uiteindelijk heeft dat cadeau een groot stuk van m’n leven bepaald. Schaken is een echte passie geworden.

2. Ambitie?

M’n toprating van 2041 - ondertussen al ruim 25 jaar geleden - verbeteren. En heel stiekem droom ik er nog steeds van ooit 2100 elo te halen. Maar laten we eerst beginnen met terug 2000 te halen ...

3. Favoriete speler?

Zonder enige twijfel Magnus Carlsen. Niet alleen omwille van zijn buitenaardse talent en suprematie, maar ook gewoon omwille van de persoon die hij is. Geen schaakfreak, maar een gewone mens die weliswaar een enorme passie voor het schaken heeft, maar ook nog een leven daarbuiten lijkt te hebben. En zich niet beter voelt dan een ander omdat hij toevallig dé wereldkampioen is. Toen ik enkele jaren geleden in Leuven één van z'n boeken wilde laten signeren glipte de pen uit m'n handen en viel op de grond. Nog voor ik kon reageren had hij ze al opgeraapt. Terwijl ik de zoveelste onnozelaar was die die dag z'n handtekening kwam vragen. Dat zie ik niet veel wereldkampioenen doen :-) Gewoon een megacoole kerel.

4. Job (studie)?

Freelance grafisch vormgever. De laatste jaren vooral het vormgeven van culinaire en lifestyle-magazines. Een fijne job met een behoorlijke portie vrijheid, en ook zowat het enige dat ik een beetje kan :-)

5. Favoriet gerecht?

Frietjes en zelfgemaakte spaghetti bolognaise (al dan niet samen, een fantastische combinatie!). Alle mogelijke stoofpotjes en ovenschotels. Pasta in 1.001 varianten. Een goeie biefstuk, saignant gebakken, met pittige peperroomsaus, frietjes en een slaatje. En een frisse pint of twee daar bij. Cordon bleu met een krokant korstje, en als je 'm opensnijdt komt de gesmolten kaas er smeuïg uitgelopen. Rijsttaart. Chocolade. Redbreast-whisky 15y. Blonde biertjes à la Gust en Viswijf. Teveel om op te noemen eigenlijk, ik kan gewoon geweldig genieten van alle mogelijke soorten eten (en drinken).

6. Andere hobby’s?

Koken, fotografie, schrijven, lezen, m’n dochter, middagdutjes :-)

7. Hekel aan?

Colaflesjes. Op het kleine schermpje van m'n Canon zie ik het rode etiket nauwelijks, maar als je dan die foto op je computer bekijkt staat daar weer zo'n gigantisch rood etiket het beeld te verpesten, grmmmbl… :-(

Nee, serieus. Hypocrisie. Onrechtvaardigheid. Gebrek aan respect. Profiteren. Als ik bijvoorbeeld terugdenk aan de dingen die de rechtstreekse aanleiding vormden tot de stichting van onze club… Maar eigenlijk moet ik die lieve mensen dankbaar zijn. Zonder hun bijzonder motiverende gedrag zou ChessLooks Lier niet de club zijn die ze nu is: een bijzonder actieve vereniging die niet alleen aan alle reguliere competities deelneemt maar ook regelmatig met originele initiatieven op de proppen komt en na iets meer dan één seizoen al ruim twintig leden telt. Kortom, zonder hen zou mijn motivatie om van ChessLooks een succesverhaal te maken misschien iets minder groot zijn. Misschien :-)

8. Ochtend- of avond/nachtmens?

Without any possible doubt: een nachtmens. Pur sang. Nachtmenser als mij maken ze ze niet. Vroeg opstaan - eigen aan deze 'vroege vogels'-maatschappij - is een nachtmerrie. Ik ga zelden voor 2 uur slapen, en dan moet ik mezelf nog echt daartoe dwingen... Die dekselse wekker loopt echter wel bijna alle dagen om 7 uur af en dus loop ik dan ook vaak rond met slaaptekort. Veel mensen begrijpen dat late slapen gaan niet want je krijgt vaak de goedbedoelde maar o-zo-foute raad ‘maar ga dan vroeger slapen!’ Maar het laat gaan slapen is het probleem niet. Integendeel, daar voel ik me net goed bij. Ik zou het niet anders willen. Nee, het probleem is dat ik me - volledig tegen mijn nocturnale bioritme in - steeds moet forceren om na een te korte nachtrust op te staan. Een subtiel, maar essentieel verschil. Het ochtendhumeurtje komt immers niet voort uit 'ochtend', maar gewoon uit 'te weinig geslapen', uit 'moeten functioneren op een moment dat je nog niet kan/wil functioneren'…

9. Favoriete quote?

‘All we have to decide is what to do with the time that is given to us.’ Lord of the Rings. Gandalf tegen Frodo. Scène in de mijnen van Moria. Kiekenvel. Mengeling van melancholie en wijsheid over onze eindigheid en extreme onbeduidendheid.

10. Favoriete nummer?

‘Let her go’, een nummer van Passenger, maar in de versie van Beth.

Film? Moeilijk. Als 11-jarige destijds in 1977 on-ge-loof-lijk genoten van Star Wars. Ik heb sindsdien mooiere films gezien, maar de intensiteit van die filmervaring heb ik nooit meer gevoeld. Ik vind het ook zalig om verrast te worden door films die ik niet ken maar gewoon bij toeval op TV tegenkom. Spontane ontdekkingen. Een paar jaar geleden heb ik bijvoorbeeld zo 'The Straight Story' gezien. Ik kende de film niet, verwachtte ook niets, maar het bleek een fantastisch mooie, eenvoudige, maar toch bijzonder intense film met pakkende muziek te zijn. Boek? Eigenlijk idem als film. In m'n tienerjaren de boeken van Jan Terlouw, Thea Beckman, John Flanders, etc… verslonden. Sindsdien mooiere boeken gelezen (alhoewel?), maar nooit meer zo genoten van lezen als toen. Als schaakboek moet ik natuurlijk 'De Koning' van Jan-Hein Donner opnoemen. Verplichte literatuur voor elke schaker. Zalig boek waarvan ik al moet glimlachen als ik er nog maar aan denk: Jan-Hein's eeuwige vete met Prins, z'n ongezouten mening over vrouwenschaak (met de hilarische 'nee mevrouw, negerinnen kunnen niet schaken'-anecdote), z'n diepe bewondering voor Euwe, … Heerlijk schaakvoer :-)