Kerst jeugdtornooi Deurne 2019

Het kersttornooi in Deurne - zaterdag 21 december - werd een heel leerzame en fijne ervaring, zowel voor de 9 leerlingen als voor de meesters. Het begon nochtans niet goed. We vertrokken ruim op tijd aan Het Looks, maar in Borsbeek bleek dat we op geen enkele manier door het centrum geraakten. Toegangswegen volledig afgesloten. Er zat niets anders op dan terugkeren en langs Mortsel omrijden. Altijd fijn als je op een drukke zaterdag door de meest autovriendelijke stad van Vlaanderen mag rijden… Enfin, we arriveerden een paar minuten te laat. Uiteindelijk bleek dat geen ramp te zijn want doordat er meer deelnemers kwamen opdagen dan voorzien (en men niemand wilde weigeren) startte het tornooi een half uurtje later.

Onze kids waren goed te herkennen. Kato had vorige week voorgesteld om iedereen een kerstmuts te laten dragen, en zo geschiedde ook. Enig googelen had me geleerd dat er in de AVA voor slechts 49 cent kerstmutsen te koop waren. Die investering kon er voor ChessLooks nog net af. En zo komt het dat al onze leerlingen goed kerstgemutst het clublokaal van KSK Deurne binnentraden.

Na een wat chaotisch begin begonnen we dan aan de eerste van 7 rondes rapid, d.w.z. partijen met 15 minuten bedenktijd per persoon per partij (dat is die ‘p.p.p.p.’ die je op affiches ziet staan :-) ).

Op voorhand waren we ietwat bevreesd dat het misschien allemaal iets te lang zou duren, maar die vrees was totaal ongegrond. De namiddag was zo voorbij. Partijtje spelen, naar beneden paar dingen snoepen en wat vertellen tegen de meesters of ouders, even buiten ravotten om die opgebouwde spanning en energie te ventileren, en hup, ’t was alweer tijd voor de volgende ronde. De dag vlóóg voorbij, voor we het wisten zaten de 7 rondes er op.

Elias was bij ons de primus. Met 4 punten eindigde hij op een gedeelde 17de plaats in een peloton van 13 spelertjes die allemaal 4/7 gescoord hadden. Zeker niet slecht in een groep van 63 kinderen. Maar ook onze andere kinderen scoorden mooi. Enkel onze topscorer van de vorige tornooien had een minder dagje: Louis hield het zaterdag bij één winstpartij. Dat gaat hij volgende keer dubbel en dik goedmaken, daar ben ik zeker van.

Wat belangrijker is: we zagen bij àl onze leerlingen duidelijk vooruitgang. Tijd werd goed gebruikt (slechts af en toe werd er echt te snel gespeeld). We zagen Tibo, Senne, Niels en Sam mataanvallen mooi (tot héél mooi) afronden. Maar ik zag bijvoorbeeld ook Niels en Louise superhardnekkig verdedigen en in een totaal verloren stelling toch nog een half of zelfs heel punt uit de brand slepen. En ook Elias, Sepp, Louis en Kato zagen we mooie dingen op het bord toveren. Voor de meesters superfijn om te zien dat onze leerlingen de dingen die ze in de les leren nu ook op het bord in de praktijk kunnen brengen.

Zeker ook een dankwoord voor de mama’s en papa’s voor hun steun. In het bijzonder voor de mama’s en papa’s die gereden hebben en/of mee aanwezig waren. En een dikke merci voor Kim en Annick die voor allerlei zelfgemaakt lekkers voor onze energieverslindende schaakwonderen gezorgd hadden.

Na een superlange prijsuitreiking - élk kind kreeg een medaille en kleine prijs - en de obligate groepsfoto vertrok een nog steeds goedgemutste bende terug richting Het Looks. We kwamen een uur later dan voorzien aan in Lier. Met excuses aan de mama’s en papa’s voor het wachten. Hopelijk is het ons vergeven want het was toch een béétje overmacht: een half uur later begonnen, een prijsuitreiking die bleef duren én Borsbeek dat nog steeds volledig afgesloten bleek te zijn :-(

Niettemin weer een fantastisch leuke dag, eentje die - denk ik - wel weer voor herhaling vatbaar is ;-)

PS. dank ook aan KSK Deurne voor het organiseren van dit superleuke tornooi!

Patrick Verrijssen.