Ronde 7 Zilveren Toren

ChessLooks Lier 1 - SK Oude God 1

6 Maart stond dé topmatch in tweede afdeling Zilveren Toren op het programma: ChessLooks Lier 1 - Oude God 1, oftewel de tweede tegen de eerste in de stand. Gezien het belang van de wedstrijd nam Oude God geen risico: uitzonderlijk speelde topbord Daniël Sadkowski mee op verplaatsing.

Na twee uur zag het er voor ons belabberd uit: borden 2, 3 en 4 stonden zeer slecht tot verloren, en op bord 1 was Willy tegen een veel hoger geklasseerde speler aan een ingewikkelde partij bezig.

Wat er dan bij Johan op het vierde bord gebeurde was onwaarschijnlijk. Hij leek totaal verloren te staan tegen Carlo Doossche (elo 1670) maar wist tot mijn stomme verbazing uit het niets toch tegenspel te creëren. Meer dan dat zelfs. Hij wist in een onwaarschijnlijk einde de partij zelfs nog te winnen. Niemand van ons begreep hoe hij dat geflikt had :-) Zo scoorde Johan wel een superbelangrijk winstpunt. (1-0)

Gunter had wat optimistisch een stuk geofferd voor 3 vrijpionnen op de damevleugel. Z’n stukken werkten echter niet optimaal samen en Dries Hautekiet (2013 elo) knabbelde gestadig aan de pionnenvoorsprong. Gunter probeerde nog maar vond geen weerwoord. De nederlaag was slechts een kwestie van tijd. (1-1)

Zelf speelde ik met de zwarte stukken tegen Jan T’Sas (1996 elo). En voor de tweede week op rij kreeg ik een Lb5-Siciliaan op het bord. Ik zweer het - voor de tegenstanders die meelezen - deze week ga ik die opening nakijken :-) Het was dus weer improviseren. Niettemin leek dat te lukken. Op de 19ste zet kon ik volledig gelijk maken. Ik moest me gewoon aan mijn oorspronkelijk plan houden: 19… Lc6 gevolgd door 20…. Lb7. Maar zoals zo vaak al dit seizoen ging het energielampje plots uit en besloot ik zonder voldoende evaluatie tot een grote ruilactie. Daardoor zag ik te laat dat wit met het venijnige 22.Pd4 de zwarte stelling onder druk kon zetten. Mijn zwarte knol daarentegen stond in de hoek geparkeerd en had weinig andere zetten dan heen en weer springen tussen h6 en g8. Het moet wel gezegd: Jan voerde mooi de druk op totdat de zwarte stelling compleet hopeloos was. Een positioneel hopeloze maar nog steeds materieel gelijke stelling veranderde in een mum van tijd in een nog steeds positioneel hopeloze stelling maar dan ook nog met 2 vrijpionnen achterstand... Ik probeerde nog m’n paard - dat eindelijk uit z’n hoekje was kunnen ontsnappen - voor de twee witte vrijpionnen te geven. In de hoop nog een fort te kunnen bouwen met de resterende stukken, maar het was ijdele hoop. Jan zag dat natuurlijk ook en maakte eenvoudig uit. (1-2)

Willy speelde met de witte stukken een knappe partij tegen Daniël Sadkowski (2221 elo). De opening leek me allesbehalve goed voor ons topbord, maar dan speelde hij een kansrijk pionoffer dat hij in het blitzen blijkbaar al tig keren op het bord gehad heeft. En ook in een reguliere partij bleek het offer kansvol want zwart verslikte er zich in. Daniël verbruikte veel tijd en dat speelde uiteraard in het slot van de partij mee. Willy had nog een beetje reserve terwijl Daniël bijna op increment aan het spelen was. Willy schudde nog een mooie slotcombinatie uit z’n mouw, en het o zo belangrijke tweede punt was binnen! Een bijzonder knappe uitslag voor onze Willy. En een eindresultaat waar we op voorhand voor getekend hadden. (2-2 oftewel 8-8 in ZT-telling)

Met 4 bordpunten voorsprong op de derde in de stand - Moretus Hoboken 1 dat ploegen opstelt die zelfs in eerste afdeling top zouden zijn - is het voor ons zaak om kalm te blijven en te zien dat we aan de eindmeet minstens zoveel bordpunten hebben als Moretus. Qua wedstrijdpunten kunnen ze ons niet meer inhalen.

De opdracht is dan ook duidelijk (ik wou bijna ‘eenvoudig’ schrijven, maar ‘duidelijk’ is misschien wat, euhm, duidelijker). We mogen er van uitgaan dat Moretus zal doorgaan met het opstellen van ploegen met +2000 elo gemiddeld en dat de kans dus groot is dat ze in de resterende matchen 24/24 zullen halen. Aan ons is het dan om 20/24 te halen. Daarmee zijn we mathematisch zeker van promotie. Mààr, we gaan ook niet teveel rekenen, we gaan er gewoon voor gaan.

UPDATE: ondertussen heeft Oude God 1 z’n thuiswedstrijd van de achtste ronde gespeeld. Met nog één wedstrijd te gaan kunnen ze op maximum 92 bordpunten komen. Dat kunnen wij theoretisch gezien ook nog halen maar dan geven onze wedstrijdpunten de doorslag. M.a.w. met 24/24 zijn we zelfs kampioen. Gezien ons zwaardere programma lijkt dat weinig realistisch. Laat ons dus eerst maar eens proberen die 20/24 te halen want promotie is zoveel belangrijker dan die titel. En nu ben ik toch nog veel aan het rekenen.

Patrick Verrijssen

ChessLooks Lier 2 - SK Oude God 2

CLL2 maakte ook nog kans op promotie in derde afdeling maar dan moest er eigenlijk gewonnen worden van Oude God 2. Dat had zich ook versterkt. Julian en Robbert scoorden een punt, maar Kevin en Pierre moesten zich jammer genoeg gewonnen geven. Een 8-8 gelijkspel was het eindresultaat. Promotie kan nog, maar dan moet er vrijwel aan 100% gescoord worden in de resterende matchen.

Patrick Verrijssen

ChessLooks Lier 3 - SK Oude God 4

CLL3 mocht het plaatje volmaken: zij speelden tegen Oude God 4. Dat zich, inderdaad, versterkt had. Erik speelde remise. Eddy, Piet en Marc verloren van hoger geklasseerde spelers. Een zware 5-11 nederlaag was daar het resultaat.

Patrick Verrijssen