Interclub Ronde 9 seizoen 2019-2020

KASK 1 - ChessLooks Lier 1

Zondag trokken we naar de autoritaire leider in vierde afdeling A, KASK 1. Eveneens bekend als zijnde de vorige club van Willy (op papier is hij er zelfs nog secretaris), en misschien nog nèt iets meer gekend als de oudste club van Antwerpen. Een wedstrijd zonder belang want zoals al eerder geschreven: CLL1 kan niet meer stijgen of dalen. Met de trein trokken we naar café Beautiful Planet op het Conscienceplein. We werden verwelkomd met een festivalletje vlak voor het speellokaal. Zo te zien hoofdzakelijk bedoeld - voor wie de conferences van Alex Agnew kent - voor de betere bakfietsmens. Omdat het toilet van het café veelvuldig door de festivalgangers gefrequenteerd werd - lees: de inkomdeur ging constant open/dicht - mochten we tijdens het spelen meegenieten van afwisselend luide (deur toe) of luidere (deur open) muziek.

Tristan was snel klaar. Ik was op dat moment nog niet van m’n bord geweest dus ik kan er echt niets meer over vertellen dan dat het punt in Antwerpen bleef, sorry Tristan… (1-0)

Zelf mocht ik terug tegen Bart Dijkstra (2063 elo) spelen. Een aantal weken geleden in de Zilveren Toren stond ik tegen hem compleet verloren, maar hij liet me toen op wonderbaarlijke wijze ontsnappen. Nu kwam er een Benoni-achtige toestand op het bord. Bart dacht met voordeel uit een grote afruilactie te komen maar na een 30-tal zetten was de stelling volledig gelijk. M’n remiseaanbod werd een dik half uur on hold gezet - Bart wilde begrijpelijkerwijze de resultaten van de andere partijen afwachten - maar dan toch aanvaard. (1,5-0,5)

Gunter speelde tegen oudgediende Jef Engelen (elo 2038). Een open partij met - leek mij toch - kansen aan beide zijden. Kan ook niet anders met een creatieve, aanvallende speler aan elke kant van het bord. Toen de kruitdampen opgetrokken waren werd vredevol remise overeengekomen. (2-1)

Willy mocht met de zwarte stukken tegen oud-clubmakker Yuli Lavrenov (2068 elo). En het was duidelijk een goed weekend voor Willy. Na zijn winst tegen Daniël Sadkowski (2221 elo) afgelopen vrijdag nam hij nu immers ook de maat van Yuli. In een modeleindspel - elk K+L+6p - schoof Willy z’n tegenstander stukje voor stukje van het bord. De gaatjes in de witte stelling werd steeds groter en talrijker. Bovendien had onze man z’n koning naar droomveld f5 kunnen manoeuvreren, klaar om in te breken in de witte stelling. En eveneens superbelangrijk: Willy had z’n pionnen allemaal op de tegengestelde kleur geparkeerd, Yuli’s pionnen stonden op dezelfde kleur. Je voelde het zo aankomen: de witte koning en loper konden onmogelijk de vele zwaktes blijven behappen. Een doorgebroken b-pion besliste uiteindelijk de partij. Eén voor de boekskes, om zo te zeggen. Alweer knap gespeeld van onze Willy. (2-2)

Een mooi gelijkspel dus tegen een ruim sterkere ploeg, naar alle waarschijnlijkheid de toekomstige kampioenenploeg. We kamperen voorlopig op de 4de plaats in afdeling 4A, op slechts een half puntje van de derde. Een 3de plaats blijft dus mogelijk.

Willy trakteerde zichzelf in Antwerpen Centraal nog op een lekkere en zwaar verdiende chocoladewafel en goedgemutst trokken we treinsgewijs terug naar ons lieflijke Lier :-)

Patrick Verrijssen

SCRR 1 - ChessLooks Lier 2

CLL2 verging het minder goed tegen SCRR1. Julian wist wel een prachtige zege te boeken tegen de ruim 200 elo hoger geklasseerde Axel Harutyunyan (2024 elo), maar daarna werden a volonté halve en hele punten gemorst. Johan, Pierre en Erik gooiden gelijke of gewonnen stellingen overboord en gingen zelf de boot in… Een 3-1 nederlaag was het zware verdicht. Redding in afdeling 4H zal héél moeilijk worden…