Gunter: "De Lierse snelschaakkampioen van 2019"

Gunter kroont zich tot De Lierse snelschaakkampioen van 2019!!

Ik hoor het uw scherpe geest al denken: ‘Klopt dat wel? Is dat geen fake news? Er is immers helemaal geen snelschaakkampioenschap geweest in Lier?!’. En dat klopt inderdaad. Maar er is wel een snelschaakkampioenschap in DE Lier geweest, bij onze Nederlandse schaakvrienden.

Wij (alle CLL-ers) waren daar door Teun en Jan uitgenodigd op hun kersttornooi. Gunter en ikzelf besloten de trip te wagen. Aanvankelijk zou ook Johan meegaan maar die moest jammer genoeg met verhuisperikelen last-minute afzeggen.

Na de bijzonder hartelijke ontvangst - hebben we het al ooit anders geweten? - werden we ingedeeld in de hoofdgroep. 10 partijen van 7’ p.p.p.p. Bijzonder aan die hoofdgroep was dat er niet minder dan drie dames onder de deelnemers waren. Daaronder heel wat bekenden van onze jaarlijkse interland: Sandra, Jan, Gera, Annemarie, Gerard en Dick. Gespeeld werd in hun mooie, gezellige en recent helemaal vernieuwde clublokaal.

En hoe brachten onze twee Belgen het daar bij onze noorderburen van af? Niet eens zo slecht eigenlijk. Na een spannend tornooi wisten we zelfs met de eerste twee plaatsen te gaan lopen. Zelf haalde ik 8/10. Een keer m’n koning en een keer m’n dame laten instaan was er teveel aan. Niettemin een mooie tweede plaats. Gunter deed nog beter: met 8,5/10 werd hij de verdiende winnaar van de hoofdgroep en mocht de trofee in ontvangst nemen! Eerste échte De Lierenaar :-) werd FransPieter met 7/10. Sandra eindigde als eerste dame op een mooie 5de plaats.

Voor ons was het superleuk om zo warm ontvangen te worden, maar ook om eens tegen andere mensen met toch wel een andere stijl te spelen. Aan een tempo dat wij in België eigenlijk nooit spelen. Geen slecht tempo overigens, die 7 minuten. Het allerscherpste van een snelschaakpartij is er af, je kan al eens een plan of combinatie iets langer uitrekenen.

Na afloop vond er nog een loterij plaats en werden er allerlei leuke prijzen verloot. Ondergetekende mocht nog een karton speciale Palm in ontvangst nemen. Zo vertrokken beide Belgen met - kan het typischer - chocolade en bier terug richting Belgenland :-)

We werden weer even hartelijk uitgeleide gedaan als dat we ontvangen werden. Dus, beste mensen van De Lier: dank voor een superprettige en spannende schaakavond. Als de kans er is dan komen Gunter en ik volgend jaar graag terug. En voor de Belgische Lierenaren: ik kan jullie alleen maar aanraden om de trip dan mee te maken!!

Patrick Verrijssen.